Welkom op de website van André Stufkens

Komen Waar Je Komt...


Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/deb66076/domains/andrestufkens.com/public_html/plugins/content/jw_allvideos/jw_allvideos.php on line 73

Notice: Trying to access array offset on value of type int in /home/deb66076/domains/andrestufkens.com/public_html/templates/yoo_frequency/warp/src/Warp/Config/Repository.php on line 243

Notice: Trying to access array offset on value of type int in /home/deb66076/domains/andrestufkens.com/public_html/templates/yoo_frequency/warp/src/Warp/Config/Repository.php on line 243

Notice: Trying to access array offset on value of type int in /home/deb66076/domains/andrestufkens.com/public_html/templates/yoo_frequency/warp/src/Warp/Config/Repository.php on line 243

Notice: Trying to access array offset on value of type int in /home/deb66076/domains/andrestufkens.com/public_html/templates/yoo_frequency/warp/src/Warp/Config/Repository.php on line 243

New Stuff


23 en 24 JUNI 2018: Boekpresentatie 'Zucht mij zacht' een dichtbundel van Emmy van Schalkwijk geïllustreerd met eigen werk van haar. Ik mocht de boekverzorging doen.
 
  

21-27 mei: Romereis


Voor de Trevi fontein


Met Jeroen en Daphne


16 november 2017,  toespraak tgv 10-jarig jubileum van de landelijke Vereniging Cultuurprofielscholen, Rijtuigenloods Amersfoort


Foto: Jeroen Steinmetz

3 november Artikel n.a.v. de Maelwaelexpositie in het Rijksmuseum



4 april 2017: artikel De Gelderlander over bezoek aan Vietnam en de diverse activiteiten rondom Joris Ivens


27 oktober 2016: presentatie Indonesia Calling and the Left in KITLV met prof. Ariel Heryanto
  
Een volle bak bij de lezing van prof. Ariel Heryanto (National University of Australia) voor zijn lezing over Indonesia Calling in het Koninklijk Instituut voor Taal-Land en Volkenkunde in Leiden. Na afloop nodigde hij met uit om met zijn vrouw te eten. Zij hebben elkaar leren kennen op een christelijke school op Midden-Java. Daar heb ik ooit flessendoppen voor gespaard, toen ik op de lagere school zat.

5 september 2016: artikel landelijk dagblad

N.a.v het seminar kwam Jan van Reenen van het Reformatorisch Dagblad naar Nijmegen voor een interview met Clemens Verhoeven en mij. Eindelijk het goede verhaal.

Bijlage van De Gelderlander 25 augustus over het jubileumfestival 600 jaar Gebroeders Van Limburg
24 augustus 2016: De Gelderlander laat een bladzijde uit het jubileumtijdschrift zien: de reconstructie van de skyline rond 1400 met de fotomontage van Thijn van de Ven.


September 2015-augustus 2016: productie en redactie '600 jaar Gebroeders Van Limburg (1385-1416)', jubileumuitgave (200 pagina's). Het format bestaat uit interviews, praktische tips&informatie (kleding, eten, koken, sieraden) en afbeeldingen van zowel de originele miniaturen als diezelfde miniaturen met daarin de re-enactors. Voor de photoshoots ging ik vaak op pad met fotograaf Thijn van de Ven. 
  
Photoshoots door Thijn van de Ven met de vrijwilligers van 'Het Woud der Verwachting' in Eefde. Unieke en zeldzame middeleeuwse dierenrassen worden in Gelderland met veel liefde en zorg behouden en gebruikt om de miniaturen zo authentiek mogelijk na te maken. Na de photoshoots monteert Thijn bijzonder nauwkeurig de re-enactors en dieren in de bestaande miniaturen.

April 2016: De Giro d'Italia komt langs, 2e en 3e etappe in Nijmegen op 7 en 8 april en ik heb daarvoor bedacht dat een blikvanger op het dak van het museum leuk zou zijn voor de televisie uitzendingen van de RAI.
De Anatomische mens van de gebroeders Van Limburg op een doek van 15 bij 20 meter. De vrijwilligers van het Loodsteam hebben dat doek van 110 kilo heel slim neergelegd, met bakken water en kiezelstenen, een fraaie rand!


februari 2016: ontwerpen jubileumservies '600 jaar gebroeders Van Limburg' 
samen met Walter van Rooij en Hubert Hendriks. Geproduceerd door Taste of Art.
  


Precies op tijd kwamen de in Italië vervaardigde boorden, schotels en kommen aan in Nijmegen. Complete set kost 195,- euro. Zie www.gebroedersvanlimburg.nl/de-stichting1 of http://www.mijnwebwinkel.nl/winkel/gebroeders-van-limburg/

19 november 2015, Galavoorstelling 150 jaar SSgN in De Vereeniging met o.a. Nick Steur, Mattijs van Bergen, Lonneke Gordijn, Martijn Schinkel en Pieter Derks.
  

  
Een onvergetelijke avond, dankzij de professionele inzet van de betrokken hedendaagse kunstenaars. Met dans, modeshow, muziek, film, performance en interviews. Een sprankelend bewijs wat kunst kan doen voor elk individu en voor de maatschappij.

7 november, start uitzendingen op N1 van Titaantjes in Nijmegen, een film van Harko Wubs over kunstenaars in Nijmegen rond 1900, zoals Jan en Charley Toorop, Joris Ivens, Pyke Koch, Henri Pieck e.a.


Harko Wubs, Openingsbeelden van Titaantjes in Nijmegen, gemaakt in opdracht van het Cultuurhistorisch Platform Rijk van Nijmegen en de Ivens Stichting

Drie geïnterviewden in Titaantjes in Nijmegen: Frank van de Schoor, Pieter Roelofs en André Stufkens. Foto's Harko Wubs.


24 oktober, Filmcompetitie 'Tussen droom en daad' in de Cinemariënburg, dat voor 1 dag herleeft als stadsbioscoop




Winnaar Daan Mulder ontvangt de prijs van de filmcompetitie Tussen droom en daad. Foto Harko Wubs.


22 oktober, bezoek / workshop Ali Ferzat, internationaal vermaard Syrisch politiek cartoonist, winnaar 'Sacharovprijs voor de mensenrechten' van het Europees Parlement en volgens The Times in 2011 één van de honderd invloedrijkste mensen ter wereld.


Een indrukwekkende College Tour in de aula, met Sam Mouzarmi (Havo 5) als interviewer en boeiende vragen uit de zaal. Ali Ferzat spreekt Arabisch en heeft een simultaan tolk. OP de achtergrond een cartoon over het geweld van Assad.

   
In 2010 wordt Ali Ferzat door de veiligheidsdienst van Assad gemolesteerd en zijn tien vingers gebroken. Hij blijft ongebroken doortekenen. De zaal met 200 leerlingen
luistert muisstil en met respect naar het verhaal van Ali Ferzat en zijn boodschap: liefde en kunst kunnen dictaturen overwinnen! 

Ali Ferzat geeft na zijn College Tour een workshop cartoon tekenen in het tekenlokaal, met een duidelijke boodschap: 'Wat is jouw boodschap voor het Syrische volk?'
 
   
Een cartoon met een tank die wordt tegengehouden door een bloem. Ferzat tekent vier cartoons in zijn universele beeldtaal tijdens deze masterclass.

     

 
Midden-Oosten correspondent Sander van Hoorn filmt voor het NOS-journaal van 20.00 uur een uur lang in het tekenlokaal, terwijl Ali Ferzat zijn tekeningen maakt.


Acht maanden na de aanslag op Charlie Hebdo heffen de leerlingen wederom het potlood omhoog: 'Het potlood overwint!', nu met Ali Ferzat voor het vrije woord en het vrije beeld.


22 oktober, ondertekening Handvest 2016 in de Treveszaal van het stadhuis. In 2016 vinden er in Nijmegen vele grote en kleine evenementen plaats, zoals de 100e Vierdaagse (3e week van juli), de opening van de Spiegelwaal (nevengeul en stadseiland, 7 april), de Giro d' Italia (7 en 8 mei), de Special Olympics (in juli/augustus), 600 jaar gebroeders Van Limburg, 100 jaar bibliotheek (april), 50 jaar Dukenburg eva. Het initiatief om in 2016 de krachten te bundelen om Nijmegen extra te promoten komt van mij met een ingezonden brief in februari 2014, mede ondertekend door Clemens Verhoeven, Piet Timmermans (vrz. CPRN), Hubert Hendriks (vrz. Huis van de Binnenstad) en Jurriaan de Mol (dir. RBT-KAN). Dat plan heb ik tijdens de collegeonderhandelingen in april 2014 ingebracht en is overgenomen in het collegeakkoord. Onze insteek was echter om het unieke merk 'Nijmegen oudste stad' een verdere invulling en profilering te geven. De gemeente koos op politieke gronden voor de leus 'Wij zijn Nijmegen', een inclusief feestje voor haar bewoners waar iedereen aan meedoet en er verrassende verbindingen ontstaan. Wederom een gemiste kans, want in citymarketing en citybranding gelden een paar ijzersterke troeven: uniciteit (unique selling point), focus (niet alles doen, maar je richten op 1 sterk merk), en dat langdurig herhalen en waarmaken. Die drie punten worden alle gemist met 'Wij zijn Nijmegen'. Het is niet uniek (ieder stad kan zeggen 'Wij zijn ...'), het heeft bewust geen focus (iedereen mag zijn ding doen, het moet alle kanten uit waaieren), en het duurt slechts een jaar. Het is inclusief en intern gericht en dus discriminerend naar buiten. Daarentegen kost het wel geld, terwijl de leus 'Nijmegen oudste stad' gratis is en zowel nationaal als internationaal direct door iedereen wordt begrepen. Daar hoef je verder niets aan uit te leggen, of je nou wel of niet iets weet van de geschiedenis. Conclusie: het wordt een prachtig feest in Nijmegen in een eeuwenlange Bourgondische traditie, maar het merk 'Nijmegen oudste stad' moeten we zelf doen.

   
Burgemeester Bruls en Paul Matthieu geven het startsein voor Topjaar 2016.                              De ondertekenaars verzameld. Foto De Gelderlander.


Ingezonden brief van februari 2014.


18 oktober, Presentatie Indonesia Calling! voor 80 internationale kunststudenten Dutch Art Institute in de Showroom, Arnhem




Presentatie van de exposities gerelateerd aan Indonesia Calling!

Wendelien van Oldenborgh presenteert False Echoes en A Well respected Man.


17 oktober, Opening Paolo Ventura, Il Mundo Infinito in Museum Het Valkhof. Zie ook documentaire Uur van de wolf, 16 oktober

   
Aardige vent, met vrouw en tweelingbroer bij opening aanwezig. Op en top Italiaanse verbeeldingswereld 'Il Teatro della memoria' met volop citaten uit Italiaanse kunst- en filmhistorie.


11 oktober, Kunst op de Koffie, Spijkerkwartier Arnhem. Met Rob Voerman, geënsceneerde fotografie




3 oktober, Opening van expositie Paint it down in Studio 104, Nijmegen, met werk van Marieke en Ado, georganiseerd door De Theaterstraat, Esther Rensen en Emmy van Schalkwijk.

  

  

  


25 september, Opening met modeshow van Mattijs van Bergen tgv vier exposities Nederlands Fotomuseum van Mattijs van Bergen Photo to Fashion, Horst P. Horst en Stefan Vanfleteren.


Modeshow met de kledingontwerpen van Mattijs, op de stoffen prints van foto's uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum: Photo to Fashion.


9 september:
Bezoek aan atelier Mattijs van Bergen aan de Herengracht in Amsterdam ter voorbereiding van de galavoorstelling '150 jaar SSgn & verder' in De Vereeniging
met 
oud-leerlingen Nick Steur, Mattijs van Bergen, Lonneke Gordijn, Martijn Schinkel, Pieter Derks. Foto Jeroen Steinmetz.


24 september, onthulling Marsilius van Inghenpad tussen Spinoza- en Comeniusgebouw op Campus Radboud Universiteit


Als één van de vele spin-offs van het Gebroeders van Limburgfestival lukte het prof. Marko van Eekelen (universitair hoofddocent digital security) de naamgeving te realiseren van de rond 1340 in Nijmegen geboren filosoof Marsilius van Inghen. Van Inghen was rector van de Sorbonne, toen de belangrijkste universiteit van Europa. Later richtte hij de universiteit van Heidelberg op, de oudste universiteit van Duitsland, waarvan hij eveneens een aantal periodes rector was. De familie Maelwael/Van Limburg heeft hem ongetwijfeld gezien toen hij eervol werd ontvangen door de stad Nijmegen. Zijn werken werden nog eeuwenlang gelezen en waren dermate populair dat men nog spreekt van de Via Marsilius. Deze figuur wordt door Marko verbeeld tijdens het festival. Prof. Christian Witschel, hoogleraar oude geschiedenis van de Universiteit Heidelberg, hield een lezing over het belang van zijn werk en over het tegenwoordige Marsilius Kolleg voor advanced studies.

12, 13 september, Film by the sea, Vlissingen

   
Ingrid van de Linde en festivaldirecteur Leo Hannewijk na afloop van de vertoning.      Recensie in de PZC. Mijn reactie heeft Ingrid op haar website geplaatst: http://herberg-film.nl/wp-content/uploads/2015/09/DE-HERBERG-RECENSIES-14092015-.pdf

Premiere van De Herberg van Ingrid van de Linde, een documentaire over een herberg in Kloetinge en de historie van de huidige en voorgaande bewoners. 

  
Onthulling van 'Europa', beeld van Aat Veldhoen, dat in kleinere versie wordt uitgereikt aan de winnaars van de prijzen op dit 'Literatuur in de film'-festival.
Tevoren ging de documentaire van Kees Hin over Aat Veldhoen, de 'Rembrandt onder de Provo's' in premiere.


29 & 30 augustus, Schatkamer van Johan Maelwael in Museum Het Valkhof tijdens het 11e Gebroeders van Limburg Festival

  


Met het werk van Johan Maelwael begint de schilderkunst van Nederland. Deze Nijmeegse oom van de gebroeders Van Limburg was op vele terreinen vernieuwend: het eerste schilderij op doek (rechts, nu Berlijn), het eerste tondo (links, nu in Louvre). Jan van Laarhoven, directeur a.i. van het museum nam het initiatief om zes werken op ware grootte te reproduceren.

Blijde Incomste 30 augustus met de weeskinderen voorop



   
Nieuwe kleding van Jan-Herman: de adviseur achter de hertog van Berry op het januariblad van de Tres riches heures. Foto Mireille Hermens en Jos Janssen


De Volkskrant, artikel van Sander van Walsum, die het accent legt op de re-enactment, terwijl het bovenal gaat om de kunst van de Nijmeegse miniaturisten. 

27 augustus, Bouwdorp Hazenkamp, openingsact Stichting gebroeders Van Limburg en kalligrafieworkshop


30 mei Amsterdam Art Fair in de voormalige Citroën garage bij het Olympisch stadion
  


Lennart Lahuis, Wet scene, study V separated lovers, 2015 


9 april 2015: Opening Het geheim van de Middeleeuwen in zijde & draad, Catharijneconvent, met lezing Herman Pleij en opening 'Atelier Stadelmaier, Hemelse mode rond het altaar'


Topkunst uit de Middeleeuwen: liturgische gewaden vol met verhalen, heiligen, horror & symboliek, zoals Herman Pleij uitlegde in zijn lezing. Zie het leadbeeld met tang en tand.


Onderdeel van de expositie is een mooi overzicht van het werk van het Nijmeegse Atelier Stadelmaier, ooit de grootste leverancier van liturgische gewaden wereldwijd.

   
Ben Stadelmaier van het Nijmeegse Atelier Stadelmaier met Marijke van Schijndel, directrice van het Catharijneconvent. Na jaren voorbereiding is het gelukt zijn levenswerk tentoon te stellen in deze prachtige context van Het geheim van de Middeleeuwen.


29 maart 2015: 600 jaar Johan Maelwael, de oom van de gebroeders Van Limburg.
Met Johan Maelwael begint de Nederlandse en Franse schilderstraditie. 






Acht werken van Johan Maelwael staan opgesteld in de erezaal van het Louvre t.g.v. de studiedagen over Maelwael op 25 en 26 november 2014

  
Rob Dückers leidt de lezingenserie in met een fraaie introductie op Johan Maelwael.                Patricia Stirnemann, jarenlang de conservator van de Tres riches heures de duc de Berry opent in haar lezing verbluffend nieuwe deuren in het onderzoek naar de miniaturen. Zij constateert overeenkomsten tussen de miniaturen van de drie neven en het werk van hun oom Maelwael.

 
In het Gebroeders Van Limburg Huis met v.l.n.r. Rob Dückers (Emerson College), Pieter Roelofs (conservator Rijksmuseum), Patricia Stirnemann (voorheen conservator Musée Condé, Chantilly waar de Tres riches heures du duc de Berry zjjn opgeslagen), haar man Marc Stirnemann, ikzelf, Viktor M. Schmidt (Universiteit van Utrecht), Peter van der Heijden (GvL Huis) en Clemens Verhoeven (St GvL). Copyright fotograaf: Thijn van de Ven.


28 maart inrichting expositie Nijmeegse Realisten


Het is gelukt: de eerste presentatie van de Nijmeegse Realisten in Nijmegen, vijf zeer getalenteerde kunstenaars. En dat in het opgeknapte Gebroeders Van Limburg Huis. 'In het spoor van Maelwael / Van Limburg'.
Met Jos van Riswick, Erik van de Beek, Ralf Heynen en Judith Steenkamer (Emile van Dalen ontbreekt). Foto Thijn van de Ven.


28 maart 2015 Opening expositie in de Stevenskerk van straatfotografie Henk Braam en Karina Brys.
Henk heeft gevraagd of ik het openingswoordje wil houden. Dat is een stuk gemakkelijker dan zulke goede documentaire foto's maken als Henk al decennia doet.  




De opening van de expositie met Henk Braam aan het woord.



Artikel van Jaap Bak in De Gelderlander over 600 jaar Maelwael en de expositie van de Nijmeegse Realisten.


23 maart, inhangen banieren 600 jaar Johan Maelwael in de Burchtstraat


Met John Kuster van John Kuster Schilderwerken BV en Pieter van de Glasambulance wordt een hoogwerker van 28 meter ingezet om de banieren ter ere van 600 jaar Johan Maelwael ingehangen. 


Samen met Walter van Rooij ontworpen banieren voor 600 jaar Maelwael in 2015 en 600 jaar Gebroeders van Limburg in 2016.


20 maart 2015 Jubileumseminar CPRN 'Cultuurhistorie & Projectontwikkeling'
12.30 uur Museum Het Valkhof

   
Eigen ontwerp voor roll-up-banner 


Piet Timmermans (links, voorzitter) en spreker Ben Verfürden (rechts) op het seminar waar concrete business cases worden besproken van behoud en hergebruik monumenten.


20-21 maart: inrichting Gebroeders Van Limburg Huis, Burchtstraat 63 en Wezenlaan 71 (nieuwe kantoorruimte Gebroeders van Limburg en Ivens Stichting)

   

Met Peter en Marga, het knapt enorm op en ziet er gaaf uit.             De grote ruimte wordt verdeeld in diverse werkplekken, met mooi werk van Jeffrey, Joris, Mireille, Melvin, Bert en Chaim.


27 februari 2015: Presentatie restauratieproject Gebedenboek Maria van Gelre, dat 600 jaar bestaat.

   
Ondertekening van de intentieverklaring voor de ondersteuning van het restauratieproject met prof. Johan Oosterman, Rob Dückers, Barbara Kruijsen en Eef Overgaauw.


1 februari 2015: Opening Narcisse Tordoir 'The Pink Spy', 1 februari 2015 Museum Het Valkhof. De indrukwekkende serie pasteltekeningen geïnspireerd door een serie etsen van Gimabattista Tiepolo.


Bij de opening van Tordoir.