Bio Stuff
1955
Geboren op 1e Paasdag in Middelburg, bijnaam door mijn vader bedacht: 'vierkante vijfkop' (toen al)
1964
Mijn vader Andries, naar wie ik ben vernoemd, overleden aan fout van ziekenhuis
1967-1971
Christelijk HBS, Middelburg
1971-1972
Christelijke Kweekschool, Middelburg
1972-1976
Academie voor Beeldende Kunsten (ABK), Arnhem, afdeling M.O.-A en M.O.-B docentenopleiding
1979
Huwelijk met Stella van Bochove
1980 -heden
Docent Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen,
1982
Geboorte Storm
1985
Geboorte Marieke
1987
Initiatief en organisatie Joris Ivens Retrospectief met filmprogramma, expositie en publicatie Joris Ivens en Nijmegen op zijn oude middelbare school, i.s.m. Jan de Vaal, directeur van het Nederlands Filmmuseum in Amsterdam, en zijn vrouw Tineke de Vaal.
Opening door Thea Nooteboom-Ivens, Joris' zus in Nijmegen. Onthulling van buitensculptuur ter ere van Joris Ivens, van kunstenaar Nur Tarim, en van muurschildering door leerlingen van Lindenholt College.
Bij de opening, v.l.n.r. Piet Rutten (oud-werknemer van de fotozaak CAPI, hij stond bekend als de technische man met de gouden handen), Thea Nooteboom-Ivens, wethouder van cultuur Jelle Brinxma en André Stufkens
Rechts: Sculptuur Groeikracht, Nur Tarim, Noorse zwerfkeien en brons. Wijk Lindenholt.
1988
Geboorte Sal
Initiator ‘Stichting Joris Ivens Nijmegen’ voor organisatie feestelijkheden 90ste verjaardag Joris Ivens, de terugkeer naar zijn geboortestad. Breed gedragen evenement met:
- expositie ‘Joris Ivens wereldcineast, het begin 1898-1934’ in de het Nijmeegs Museum
‘Commanderie van Sint Jan’ met samenstelling catalogus, opening door minister van cultuur Eelco Brinkman in aanwezigheid van Joris Ivens en Marceline Loridan-Ivens.
Een volle bak in het Nijmeegs Museum 'Commanderie van Sint Jan'. O.a. Thea Nooteboom-Ivens, Joris Ivens, Ien Dales, Marceline Loridan-Ivens, luisteren naar minister van cultuur Eelco Brinkman. Met o.a. Jan de Vaal, Eva Besnyö, Johan van der Keuken en ikzelf in het publiek. Foto Peter van Prooijen.
- persconferentie en speciale gemeenteraadsvergadering waarbij Joris Ivens door burgemeester Ien Dales wordt benoemd tot ereburger van Nijmegen, receptie voor Nederlandse filmwereld (met o.a. Bert Haanstra, George Sluizer, Wim Verstappen, Pim de la Parra).
In de raadszaal van Nijmegen luisteren de gemeenteraad en genodigden naar burgemeester Ien Dales. V.l.n.r. Joris Ivens, Marceline Loridan-Ivens, Henriëtte Nooteboom, Jacqueline
Haby, Thea Nooteboom-Ivens, Jan en Tineke de Vaal, (achter hen Bert Haanstra en George Sluizer), Stella van Bochove, André Stufkens en de ambassadeur van China. Foto Peter van Prooijen.
Joris Ivens bekijkt een tekening van Storm over Ruud Gullit en het Nederlands Elftal. Joris vond 'm prachtig, maar hield 'm wel op zijn kop. Rechts: Met een lachende Bert Haanstra. Foto's: Peter van Prooijen
Burgemeester Ien Dales feliciteert Joris Ivens en zijn vrouw na de benoeming tot ereburger. Een dag na afloop van de feestweek stuurde Ien Dales me een persoonlijk bedankje. Foto Peter van Prooijen.
- symposium over de Nederlandse documentaire Katholieke Universiteit Nijmegen met o.a. Johan van der Keuken, Cherry Duyns e.a.
- Joris Ivens retrospectief Cinemariënburg met 69 Ivens films.
1989
Op 28 juni 1989 overlijdt Joris Ivens, 90 jaar oud.
Bij de begrafenis van Joris Ivens sta ik met Stella en Storm aan het graf (filmstrook 16mm. film in Cinématheque francaise). Bloemenzee bij graf op Cimétiere Montparnasse, met Tineke de Vaal, Storm en Stella een dag daarna. O.a. Johan van der Keuken, Jan de Vaal, Nosh van der Lely en Lily Freriks.
1990
Onthulling 8 meter hoog monument op het Joris Ivensplein van sculptuur Bas Maters: ‘Dikwijls, ver weg, blijft Nijmegen, mijn jeugd, dichtbij mij’, in de volksnaam: ‘de schoenlepel’. De vierkante open deur onderaan met de harde hoeken staat voor het harde aardse bestaan. De openstaande ronde deur bovenin zou een cameralens of cameraoog kunnen voorstellen, gericht op de blauwe lucht, de hemel, op de verbeelding. Het documentaire realisme van Ivens en de metafysica en verbeeldingskracht van zijn kunst in één beeld.
Fotograaf Henk Braam maakte deze prachtige foto.
Tijdens de Vierdaagse is het Joris Ivensplein bestemd voor Nederlandstalige artiesten.
- Initiatief, samenstelling en productie jubileumboek SSgN ´Stroomgebied. 125 jaar Openbaar Voortgezet Onderwijs in Nijmegen’.
1994
Productie film van leerlingen over Joris Ivens, première op IDFA Amsterdam.
1995
Oprichting ‘Stichting ter viering van de 100e geboortedag van Joris Ivens’ in Nijmegen.
1997
Directeur Europese Stichting Joris Ivens; verhuizing van het Joris Ivens Archief van Amsterdam naar Nijmegen dat gedeponeerd wordt in het Regionaal Archief Nijmegen.
Hoofdtaak: - acquisitie, beheer en conservering van het Joris Ivens Archief en aanverwante collecties. De collectie is sinds 1997 door verwerving meer dan verdubbeld en beslaat thans 120 strekkende meter: 100.000 documenten, 11.000 foto’s, 350 affiches, 250 films en nagenoeg complete videotheek.
Sinds 1997 eindredacteur en samensteller Joris Ivens Magazine (Engelstalig).
Met Jan en Tineke de Vaal bij de Belgische filmpionier Henri Storck en zijn vrouw Virginia Haggard in Ukkel.
1998
- Nijmegen, organisatie met Kees Bakker van symposium ‘Joris Ivens and the Documentary Context’ met lezingen van vermaarde documentaire filmwetenschappers o.a. Bill Nichols, Brian Winston, Thomas Waugh, Bert Hogenkamp, Michèle Lagny, José Manuel Costa, Frank Kessler en Virgilio Tosi.
Groepsfoto deelnemers symposium. Foto Duncan de Fry
- Nijmegen, ondersteuning retrospectief ‘Joris Ivens, pionier van de documentaire film’, 67 Ivens-films in Cinemariënburg;
- Nijmegen, organisatie foto-expositie Ivens 100 in het stadhuis van Nijmegen.
1999
Samenstelling ‘Passages, Joris Ivens en de kunst van de 20e eeuw’, Museum Het Valkhof (50.000 bezoekers), expositie nieuwe museum met werk van o.a. Aleksandr Rodchenko, Pablo Picasso, Paul Strand, Georg Grosz, Robert Capa, László Moholy-Nagy, Kurt Schwitters, Dziga Vertov, Man Ray, Henri Cartier-Bresson, Germaine Krull; productie en samenstelling catalogus, i.s.m. Frank van der Schoor (conservator) en Karin Coopman.
Foto van één van de expositiezalen in Museum Het Valkhof. Rechts: Met Ger Lataster en Sal bij de opening. Foto: Peter van Prooijen.
Met Kees Bakker, de Griekse filmmaker Theo Angelopoulos en Sylvain De Bleeckere bij de expositie. De reconstructie van de subjectieve camera van Ivens uit 1928 is van Henk de Smidt.
- Nijmegen, seminar ‘Eisler & Ivens’, i.s.m. het Internationale Hanns Eisler Gesellschaft.
2000
- Beijing, bezoek aan China Film Archive en universiteit Beijing.
- Serpa, Doc’s Kingdom, deelname seminar met filmmakers, a.o. Sergei Dvortsevoy, Pedro Costa, Rity Panh, Robert Frank.
2001
2001-heden
Initiatief voor het geschikt maken van het rijksmonument Magazijn voor Kleeding en Nachtleger op het stadslandpark LIMOS voor negen appartementen voor verstandelijk gehandicapten uit Gelderland-Zuid. Oprichting vereniging ’t Span (voorzitter tot 2009), een ouderinitiatief met een prachtig span bewoners en ouders.
Zo zag het gebouw op het LIMOS-terrein er uit voordat architect Paul van Hontem het onder handen nam en er met allerlei ingenieuze oplossingen een prachtpand van maakte
- Start productie & samenstelling Joris Ivens DVD-box met 20 Ivensfilms (i.s.m. Filmmuseum, A-Film, JUST entertainment, ARTE Frankrijk, ARTE Duitsland, Absolut MEDIEN en Facets/First Run in New York).
Met Johannes Carl Gall (musicoloog uit Berlijn), Marc-Paul Meyer (Filmmuseum ) en Bert Hogenkamp. Foto: André Stufkens Rechts: Met Ozan, Walter en de geniale Bouke Vahl (Edit'B). Foto André Stufkens.
2002
- Organisatie North-American retrospective tour: o.a. Lincoln Center New York, National Gallery of Art, Washington, Art Institute of Chicago, Berkeley Pacific Archives, Boston Museum of Fine Arts. Samenstelling
catalogus en seminar met filmwetenschappers Tom Gunning, Richard Peña, Charles Musser, Thomas Waugh en een foto-expositie in Lincoln Center. Vormgeving Walter van Rooij.
Symposium in het Lincoln Center in New York, met Jose Manuel Costa, André Stufkens, Thomas Waugh en Richard Peña (directeur van het Walter Read Theater in het Lincoln Center). Rechts: met Storm.
- Praag, One World Filmfestival of Human Rights, lezing met debat en vertoning 5 films.
- Györ, Hongarije, openingsprogramma van MEDIAWAVE met Regen en De Brug en live-muziek Willem Breuker Ensemble, lezing en debat. Met Jos Stelling.
Met Jos Stelling in Hongarije. Foto André Stufkens. In Turijn met Marina Ganzerli, Gaetano Capizzi (directeur filmfestival), filmmaker Stefano Missio, Virgilio Tosi en prof. Alderon.
- Turijn, Cinemambiente film festival, Ivens-retrospectief met 28 films, met lezingen, forumdiscussies en de presentatie van twee nieuwe Italiaanse publicaties over Ivens: Joris Ivens Cinema e utopia- Virgilio Tosi en Joris
Ivens e Cinemambiente.
- Initiatief oprichting Stichting Gebroeders van Limburg samen met Clemens Verhoeven ter ere van Nijmeegse schildergeslacht Maelwael / Van Limburg met de miniaturisten Johan, Paul en Herman van Limburg.
Op de Kunstacademie las ik in Honour & Flemings' 'Algemene Kunstgeschiedenis' dat de gebroeders Van Limburg, met die onvoorstelbaar fraaie miniaturen in de Tres riches heures du duc de Berry, uit Nijmegen kwamen. In de eerste catalogus over Ivens in 1988 noemde ik hen om een realistische traditie te benoemen in Nijmegen, van Maelwael /gebroeders Van Limburg tot aan Joris Ivens. Mooi is ook dat in hun kunst -middeleeuws dan wel 20e eeuws- het landschap van hun jeugd, de heuvels met de rivier, nadrukkelijk voorkomen. Een panoramische verbeelding, met een kosmische beleving van hemel en aarde, zoals je dat op het Valkhof gewaar wordt.
2003
- Parijs, Cité des Sciences et de l`Industrie, Parijs, Frankrijk, retrospectief met 19 films, debat.
- Samenstelling en lay-out tweedelige catalogus bij expositie ‘Shinkichi Tajiri, erotiek, snelheid en geweld’, overzichtstentoonstelling tgv 80 jarige verjaardag van de Japans-Amerikaanse kunstenaar Tajiri (Baarlo) in Museum Het Valkhof. Vormgeving Walter van Rooij;
Shinkichi Tajiri in de tentoonstellingsruimte.
- Expositie uitvergrotingen van de miniaturen van de Gebroeders van Limburg in de Sint Stevenskerk.
- Toespraak bij de opening van de gerenoveerde Cinématheque Muncipale de Luxembourg.
2003-2005
Lid tentoonstellingscommissie en vormgevingscommissie expositie ‘Gebroeders van Limburg, Nijmeegse meesters aan het Franse hof, 1400-1416’, Museum Het Valkhof o.l.v. Pieter Roelofs en Rob Dückers.
2004
2004 - Lid redactieraad documentaire ‘Gebroeders van Limburg, verloren zonen’.
- Medeoprichter Cultuurhistorisch Platform Rijk van Nijmegen (CPRN, bestuurslid, vanaf 2009 secretaris), een initiatief van Ben van Hees en Jos Hekking. Het platform bundelt de krachten van 31 cultuurhistorische instellingen in het Rijk van Nijmegen;
- Lid begeleidingscommissie rapport ‘Het Verleden Vertegenwoordigd’ dat Lagroup uitgebracht in opdracht van de gemeente Nijmegen;
- Oprichting culturele vereniging Het Arsenaal (penningmeester) waarin de culturele verenigingen zijn aangesloten die gehuisvest zijn in Het Arsenaal;
- Organisatie Openingsfeest Het Arsenaal 10-13 mei 2006 met oprichting Stedelijk Filmnetwerk.
Na de speech van Bert Vanheste, initiatiefnemer en oprichter van het Vlaams Arsenaal, opent burgemeester Guusje ter Horst Het Arsenaal.
- voorzitter van de Stichting gebroeders Van Limburg.
2005
- Organisatie 1e Gebroeders Van Limburg festival met stoet en markt i.s.m. Henk Beerten e.a. bij opening expositie ‘Gebroeders van Limburg, Nijmeegse meesters aan het Franse hof, 1400-1416’, Museum Het Valkhof door koningin Beatrix.
Koningin Beatrix bekijkt met een loep één van de miniaturen uit de 'Belles heures'. Geen enkele hersencel (van mij althans) kan zich voorstellen dat mensenhanden die miniaturen hebben vervaardigd. Over welke ogen en handen moet je dan beschikken? Rechts: Koningin Beatrix bij de bestuursleden van de Stichting gebroeders Van Limburg bij de opening van de expositie op vrijdag 20 augustus 2005, met v.l.n.r. Clemens Verhoeven, Wim Hompe, Gerrit Middelbeek, André Stufkens, Jacques Thielen, de koningin en Marijke Brouwer. Foto's: Gerard Verschooten.
- Initiatief organisatie van Stadsfilmwedstrijd voor amateurs en (semi)-professionals in het kader van 2000 jaar Nijmegen: 100 filmplannen, 42 films, een succesvol festival (uitreiking Joris Ivens Prijs 2005 door Jos Stelling), en een prolongatie in LUX. Vanaf september 2006 permanent een Homemade en Schoolmade programma, waarbij scholieren en amateurs maandelijks hun films in LUX kunnen vertonen (o.l.v. Rob Jaspers).
- living statues over Nijmeegse geschiedenis t.g.v. 2000 jaar Nijmegen, 3e van rechts: Joris Ivens.
Rijtoer van koningin Beatrix en Guusje Ter Horst, burgemeester en bestuurslid van de Ivens Stichting, langs levende tableaux met 2000 jaar geschiedenis van Nijmegen. O.a. Ivens op Voerweg met Marcel Claassen van 'Nijmegen Blijft in Beeld ', die de film Regen uitbeeldt. 'Ivens was eerst tegen ons, maar later draaide dat bij', zo verklaarde de koningin bij het langsrijden...
- Samenstelling cultuurhistorische agenda Nijmegen CPRN op initiatief van Galerie Stills i.s.m. Jaq. Splinter.
2006
- lezingen tijdens Ivens seminar in Mitzpe Ramon (Israël), Jeruzalem, Tel Aviv, Rosh Mona, Ivensretrospectief met 14 films, i.s.m. organisatie van Israëlische documentaire filmmakers (Dan Geva)
Zaal in Mitzpe Ramon, midden in Israël. Foto André Stufkens. Rechts: Lezing tijdens documentairefestival in Barcelona.
- Ivens retrospectief in Barcelona, Docupolis documentairefestival met uitreiking van 'The Man of the Camera Award'.
- Bologna, Il Cinema Ritrovata festival, lezing bij filmpresentatie;
Op het Piazza Maggiore vindt jaarlijks het meest fantastische festival van oude films plaats.
Wethouder van cultuur, Hannie Kunst (links) besluit om als middeleeuwse koopvrouw mee te doen met het Gebroeders Van Limburg Festival. Met rechts Ben Stadelmaier, de grote kenner van kerkelijke kleding. Hij leidde decennia lang het atelier Stadelmaier B.V. van liturgische gewaden en andere paramenten. In het midden Flor Buchuck, die mijn blauwe kleding vervaardigde.
- Initiatief en productie tegeltableau ‘De Anatomische mens’ van de gebroeders Van Limburg op de locatie Stockumstraat, waar hun ouderlijk huis heeft gestaan. Bob Lejeune heeft deze vervaardigd, dat met steun van Stef Cuppens aannemers werd geplaatst.
Het fraaie tegeltableau 'De anatomische mens'. Met wethouder van cultuur Hannie Kunst bij de onthulling op 27 oktober
- Organisatie 2e Gebroeders van Limburg Festival i.s.m. Henk Beerten e.a., eerste Gebroeders van Limburglezing door Clemens Verhoeven.
Op het Valkhof aan de kop van de Blijde Incomste.
2007
- Opening Magazijn van Kleeding en Nachtleger voor woongroep ’t Span door Jochem van Gelder;
V.l.n.r.: Loes, Marsha, Jochem, Femke, Marieke, Marleen, René, David, Femke en Michiel.
- Samenstelling expositie en catalogus ‘Wilhelm Ivens Nijmeegs fotograaf 1849-1904' in Museum Het Valkhof i.s.m. Niels Coppes en Bob Haan. In de voorbereiding zijn onbekende fotoalbums ontdekt;
Reconstructie van een 19e eeuws fotostudio bij de Wilhelm Ivenstentoonstelling in Museum Het Valkhof.
- Organisatie 3e Gebroeders van Limburg Festival i.s.m. Henk Beerten e.a.;
Met Henk Beerten en burgemeester Thom de Graaf bij de start van de Blijde Incomste. Rechts Jan Roelofs als stadsomroeper.
Elvire (op dameszadel) en Jacobus Trijsburg (directeur Gelders Erfgoed) te paard. Zij richtten Het Woud der Verwachting op, dat uitgroeide tot een grote groep middeleeuwse re-enactors in de Achterhoek, die de diverse miniaturen van de kalenderbladen uit de Tres riches heures du duc de Berry tot leven laten komen. Hier de lenterit uit het meiblad en de valkenjacht uit het augustusblad.
- Ontvangst van Cultuurprijs Prins Bernhard Fonds Gelderland ('Het Bokaal') uitgereikt door Clemens Cornielje, commissaris van de koningin in Gelderland en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland.
In de Stevenkerk bij de ontvangst van Het Bokaal uit handen van Clemens Cornielje. Foto: PBF. Rechts: in het publiek de middeleeuwse figuranten, familie en burgemeester en wethouder. 25 augustus 2007. Foto: PBF
- Met enige regelmaat komen Chinese TV-ploegen naar Nijmegen om de geboorteplaats van Ivens te bezoeken. Ook de adjunct-directeur van het Chinees Filmarchief bracht een bezoek.
Een reportage om toerisme vanuit China naar Nederland te bevorderen aan de hand van Nederlandse filmgeschiedenis (CCTV-6). Een reportage over westerse kunstenaars die een rol hebben gespeeld in de 60-jarige historie van modern China .
Links de adjunct-directeur van het Chinees Filmarchief in het Joris Ivens Archief in Nijmegen. In het midden Tineke de Vaal.
2008
- Lezing over Nieuwe Gronden in Lille, wetenschappelijk symposium over water-en landschapsbeheer, i.s.m. universiteit van Lille, Museum Roubaix;
- Na zes jaar onderzoek en restauratie presentatie van de DVD box en boek ‘Joris Ivens, wereldcineast’ in Nijmegen (LUX) en Amsterdam (IDFA, Tuschinski) met Marceline Loridan-Ivens, Edgar Reitz, Tom Gunning, Bert Hogenkamp e.a. Symposium over Joris Ivens in Arsenaal;
Het eerste exemplaar overhandig ik aan Marceline Loridan-Ivens.
Drie dagen later reik ik tijdens het IDFA in Tuschinski boxen uit aan vier vrouwen: Marceline Loridan-Ivens, Tineke de Vaal, Ally Derks en Sandra den Hamer (directeur van EYE, zie foto).
Onderdeel van de presentatie van de DVD was een seminar, die ik organiseerde met Eric Brouwer in Het Arsenaal met v.l.n.r. Edgar Reitz, Marceline Loridan-Ivens, en de filmwetenschappers José-Manuel Costa, Tom Gunning, Michael Chanan, Bert Hogenkamp.
- Organisatie 4e Gebroeders van Limburg Festival i.s.m. Henk Beerten e.a.;
- Ontvangst van versierselen Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, uitgereikt door burgemeester Thom de Graaf.
Uitreiking van het lintje door Thom de Graaf
2009
- Presentatie van de Franse DVD box ‘Joris Ivens, cinéaste du monde 1 en 2’ in Parijs (Cinémathèque francaise) samen met Marceline Loridan-Ivens;
Op het podium van de grote zaal van de Cinématheque francaise reik ik het eerste exemplaar van de Franse DVD box uit aan Serge Toubiana (directeur van de CF). Links Adriënne Fréjacques van ARTE. In de zaal rechts filmmaker Richard Leacock, met Briste humor en venijn.
- Presentatie van de Duitse DVD box en boek ‘Joris Ivens, Weltenfilmer’ in Leipzig (Internationaal Filmfestival DOKs Leipzig)
Het eerste exemplaar van de Duitse DVD-box reik ik hier uit aan Wolfgang Klaue (erelid F.I.A.F.), met Karl Griep (directeur Bundesarchiv-Filmarchiv) en Claas Danielsen (directeur DOKs Filmfestival Leipzig)
- Ontvangst van ‘Best DVD Award Il Cinema Ritrovato’ voor de beste DVD-box wereldwijd op het gelijknamige filmfestival in Bologna;
Dankwoord voor de prijs voor beste DVD-box, met achter de tafel de jury: Paolo Mereghetti (filmcriticus Italie), Alexander Horvath (directeur Oostenrijks Filmmuseum), Peter von Bagh (filmhistoricus Finland, programmeur Il Cinema Ritrovato), Jonathan Rosenbaum (filmcriticus VS) en Mark McElhatten (filmcriticus GB).
- 5e Gebroeders van Limburg Festival i.s.m. Henk Beerten e.a.;
Op initiatief van Peter Seijbel is vier jaar lang het Antwerpse stuk uit 1518 Mariken van Nieumeghen opgevoerd als locatietheater door leerlingen van de SSgN en anderen. Ik had bedacht dat de val van de Stevenstoren een mooi onderdeel zou zijn. Collega Rob Joosten, abseil-specialist, voerde dat uit met leerlingen. Foto ©: Willem Melssen.
- Plaatsing van vijf fotopanelen met foto's van Wilhelm Ivens op dezelfde plek waar hij de foto's eind 19e eeuw heeft geschoten. M.m.v. Tim Sparla, Rens van Meegen en het NVOB Cultuurfonds.
Bord in de Burchtstraat met 19e eeuwse foto stadhuis van Wilhelm Ivens en rechts: 19e eeuwse foto van Wilhelm Ivens van het Kronenburgerpark op bord in het park.
2010
- 'Nijmegen Event' in New York, georganiseerd door de gemeente Nijmegen en de Stichting gebroeders Van Limburg n.a.v. de opening van de Belles heures tentoonstelling van de gebroeders Van Limburg in het Metropolitan Museum en de opening van de expositie met het getijdenboek van Katherina van Kleef in de Pierpont Morgan Library & Museum.
Middeleeuwers op Time Square. Foto Storm Stufkens.
Op de trappen van het Metropolitan Museum, met voor mij Sal en Storm als bedelaars en naast me Timothy Husband, de conservator Middeleeuwse kunst van het Metropolitan. Foto Chantal Heijnen.
De expositie van 47 bladen uit de Belles heures van de gebroeders Van Limburg in het Metropolitan Museum, schitterend uitgestald op lektrijnen.
- Organisatie en samenstelling expositie Ivens retrospectief in het Dutch Cultural Center in Shanghai t.g.v. World Exhibition.
Ingang van het Dutch Cultural Center in Shanghai en een volle zaal met Chinezen tijdens het levendige debat over Ivens' Chinese films. Later, na middernacht tussen 02.00 en 04.00 uur keken we er naar de finale van de WK tussen Nederland en Spanje, met speciaal gemaakte frites, kroketten en bier. Foto's: André Stufkens
- Lezing 14th Hemingway Conference, Lausanne University, over Joris Ivens, Ernest Hemingway en The Spanish Earth.
In Lausanne met Alex Vernon (prof. Engelse letterkunde Hendrix College, auteur van diverse boeken over Hemingway en oorlog) en Nicolas Blayo (Université de Lorraine, Metz).
- Organisatie 6e Gebroeders van Limburg Festival e.a. Initiatief voor bouwen trebuchet een 11 ton zware slingerblijde, die in de 15e eeuw ingezet werd om ommuurde vestingen en kastelen te bestoken. BORN (Bouwopleiding) bouwde deze o.l.v. Jan van Zoest, na twee jaar was hij schietklaar en bijzonder nauwkeurig en doelgericht.
De trebuchet opgesteld in het Kronenburgerpark. Foto Rob Lammerts.
2011
- Directeur van de Stichting gebroeders Van Limburg;
De Blijde Incomste op de Grote Markt. Foto Storm Stufkens.
- Genomineerd -voor de tweede keer- voor 'Nijmegenaar van het jaar'.
In De Vereeniging naast Marcel Olde Rikkert en Mia Schoffelen (Nijmegenaar van het jaar 2010)
- Initiatief, organisatie en samenstelling ‘Waalburg 75’, met exposities in Museum Het Valkhof en De Stratemakerstoren, met uitgave catalogus en allerlei activiteiten etc.;
De Waalbrug is jarig en dat wordt gevierd met fanfare en champagne. Foto Henk Baron.
- Organisatie 7e Gebroeders van Limburg Festival.
Interview met beeldend kunstenaar Erik van Lieshout n.a.v. zijn exposities in Berlijn en Genk (Manifesta 9) over de crisis, Joris Ivens, Gerrit Rietveld e.a.
Erik van Lieshout laat me zijn installatie Kein Kohle, kein Holz, waarin Ivens' films zijn verwerkt, o.a. een remake van Borinage. Foto: Rens van Meegen. Rechts de installatie tijdens Manifesta 9 in Genk, de mijn van Waterschei.
2012
- Schenking van 230 Ivens nitraafilms (’30-’60) uit het Bundesarchiv-Filmarchiv Berlijn;
- Lustrumviering: vijf jaar 't Span: een bijzondere oudergroep met bijzondere kinderen en zorgverleners.
Na vijf spannende jaren: de lustrumfoto met alle bewoners, ouders en zorgverleners van 't Span, een prachtig span.
- Umberto Eco ontvangt in Nijmegen de Vrede van Nijmegen Penning. Van tevoren hadden we hem een brief gestuurd of hij lid wilde worden van het Comité van Aanbeveling van de stichting, met name met het oog op 2015/2016: de viering van 600 jaar Maelwael-gebroeders Van Limburg. Hij aanvaardde dat verzoek met plezier en trots, zo zei hij in zijn toespraak in de Stevenskerk. Hij is immers al vanaf zijn 20e een groot fan van hun kunst, heeft veel over hen geschreven en bezit alle fac simile uitgaven van hun miniaturen.
Umberto Eco in gesprek met bestuursleden van de stichting: Uta Meier, Clemens Verhoeven en André Stufkens, 7 mei 2016. Foto: Peter van der Heijden
- Organisatie 8e Gebroeders van Limburg Festival.
2013
Initiatief en productie Gelderse Draak. 'Waar komt de naam Gelderland vandaan?' Dat weet bijna geen enkele Gelderlander. De naam van de provincie komt uit de ontstaansmythe van Gelderland. Ooit werden deze streken geteisterd door Noormannen en andere invallers. Het zinnebeeld van deze bezettende machten is een draak die dood en verderf zaait Twee jonge ridders uit de 10e eeuw, Lupold en Wichard, verslaan de draak. Als zij het vuurspuwende beest de doodsteek toedienen schreeuwt deze de doodsreutel 'GELRRRRRRRE'. Met de bouw van de Gelderse Draak wordt oud & jong herinnerd aan deze ontstaansmythe. Het dreamteam o.l.v. Jeffrey van der Veur bouwde de draak in vier maanden tijd op het onderstel van een veegmachine. De vleugels, hals, kop en staart bewegen op en neer, het beest spuwt vuur en schreeuwt GELRRRRE! De kop van de draak is smeedwerk van de hand van Mart van Issum.
Kinderen aaien het metalen gevaarte in het Hunnerpark. De oermythe van Gelre kom tot leven tijdens het 10e Gebroeders van Limburg Festival.
D
Tijdens de Blijde Incomste is de Gelderse Draak het spektakelstuk.
12 april : Opening hernieuwde Rijksmuseum met in de nieuwe zalen van de 20e eeuw Ivens' Philips Radio (1931), Nederlandse eerste geluidsfilm, op wand achter het vliegtuigje van Frits Koolhoven, naast de kunstwerken van Man Ray, Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld. Vanaf november in Centre Pompidou, Parijs, in de vaste opstelling 'Modernités plurielles', eveneens Ivens' Philips Radio. In de catalogus: Ivens' film naast Tatlin's Toren voor de IIIe Internationale, Malewitsj's Zwarte Kruis en Mart Stam's stoel.
September: Opening door de Franse minister van cultuur van het geheel gerenoveerde Musée des beaux-arts in Dijon, in de Hertogelijk Paleis. Omdat Johan Maelwael en de gebroeders Van Limburg er gewerkt hebben werden we uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn.
Met Marijke Brouwer (directeur Museum Het Valkhof), Sophie Jugie (directeur Musée des beaux-arts) en Henk Beerten (wethouder van Cultuur). In een lezing in Sciences Po (Universiteit politieke wetenschappen) vertelde ik vertegenwoordigers van de grote steden uit het voormalig hertogdom Bourgondië over Johan Maelwael en de gebroeders van Limburg.
2014
1200 jaar Karel de Grote, op initiatief van prof. Dolly Verhoeven. Jury verkiezing van Karel de Grote look-a-like en re-enatcment met kleding Nijmeegse Cotardie van maart tot oktober met allerlei activiteiten.
In Museum Het Valkhof wordt uit 25 kandidaten de beste Karel de Grote gekozen: het is journalist Menno Pols. Affiche Walter van Rooij. Eerste optreden Karel de Grote met Alquin (Dick Schumer).
Joris Ivens Archief on-line na jaren van digitaliseren en inventariseren dankzij de vrijwilligers: Anne, Merel, Hilke, Wilma, Britt, Rens, Bram en Mary.
Het ontwerp met de tegels is van Walter van Rooij
2015
Maart: Organisatie eerste expositie van de Nijmeegse Realisten, vijf fantastische kunstenaars: Judith Steenkamer, Jos van Riswick, Ralf Heynen, Erik van de Beek en Emile van Dalen.
In het opgeknapte Gebroeders van Limburg Huis, Burchtstraat 63.
- 600 jaar Johan Maelwael 1415-2015.
In het Gebroeders van Limburg Huis: Rob Dückers (Emerson College), Pieter Roelofs (Rijksmuseum), Patricia Stirnemann (CNRS, Parijs), haar man Marc, SF, Victor M. Schmidt, Peter van der Heijden en Clemens Verhoeven.
Na afloop van het symposium over Johan Maelwael. Foto: Thijn van de Ven.
- Oproep viering in 2016 Nijmegen Oudste Stad, februari 2015
29 & 30 augustus 11e Gebroeders van Limburg Festival
Blijde Incomste op zondagmiddag met de weeskinderen aan de kop van de stoet.
Bouwdorpen met middeleeuwse ridders en workshops. Een verslag van het festival in De Volkskrant van 31 augustus
18 november: de sympathieke Syrische cartoonist Ali Ferzat, winnaar van de Sacharov Prijs van het Europese Parlement, geeft masterclass in lokaal. Het NOS-journaal met Sander van Hoorn, maakt er een lang item van.
In 2010 is Ali Ferzat door veiligheidsdiensten van Assad gemolesteerd en zijn tien vingers gebroken. Een wereldwijde steunactie barstte los.
november 2015: voorbereiding Galavoorstelling 150 jaar SSgN
150 jaar SSgN, Galavoorstelling in De Vereeniging met oud-leerlingen / talentvolle kunstenaars: Martijn Schinkel, Mattijs van Bergen, Pieter Derks, Lonneke Gordijn.
Foto: Jeroen Steinmetz, op bezoek bij Mattijs aan de Keizergracht, Amsterdam. Met verder Marcel Janssen (rector) en de geniale muziekcollega Toon Robben.
2016
Van september 2015 t/m augustus 2016: productie en redactie '600 jaar Gebroeders Van Limburg (1385-1416)', jubileumuitgave (200 pagina's). Het format bestaat uit interviews, praktische tips&informatie (kleding, eten, koken, sieraden) en afbeeldingen van zowel de originele miniaturen als diezelfde miniaturen met daarin de re-enactors. Voor de photoshoots ging ik vaak op pad met fotograaf Thijn van de Ven.
Een ander idee was om te laten zien hoe Nijmegen er uitzag rond 1400, want daar zijn helemaal geen afbeeldingen van. Hoe hebben Herman, Paul en Johan van Limburg Nijmegen gezien? Die reconstructie is zo verbeeld, dat het lijkt op één van de kalenderbladen uit de Tres Riches Heures du duc de Berry. Thijn maakte de schitterende fotomontages met de leden van Het Woud der Verwachting en hun nauwkeurig vervaardigde historische kleding en Aebele Trijsburg schilderde de authentieke reconstructie van de Valkhofburcht rond 1400. Het 13e kalenderblad met het landschap van hun jeugd, net als de Franse kastelen op de kalenderbladen: met rivier, heuvellandschap en kasteel. Copyright: Thijn van de Ven / Stichting Gebroeders Van Limburg.
Uitsnede uit de fotomontage van het meiblad. Copyright: Thijn van de Ven / Stichting Gebroeders Van Limburg, 2016.
20 maart: TEFAF MAASTRICHT: Een getijdenboek met 30 tekeningen, toegeschreven aan Paul van Limburg, aangeboden voor 12 miljoen.
Drie jaar geleden dook dit boekje na 600 jaar op en kostte toen 2,4 miljoen. Kunsthistoricus Eberhard König beweert nu dat ze van de hand zijn van Paul van Limburg.
Met de Zwitserse eigenaar Heribert Tenschert afgesproken dat dit boek beschikbaar is om tentoon te stellen in Nijmegen tijdens het 12e Festival. Foto's: Thijn van de Ven.
Niet groter dan een A-5je met 30 tekeningen, mogelijk een huwelijksgeschenk van Jean de Berry aan Louis d' Orléans en Valentina Visconti in 1407/1408.
Nadat duidelijk werd dat noch de directeur van Museum Het Valkhof, Arend-Jan Weijsters, noch de conservator, Barbara Kruijsen, het boekje bij Heribert Tenschert hadden aangevraagd voor Nijmegen, terwijl zij een paar dagen eerder op de TEFAF bij de eigenaar waren, heb ik het zelf aan hem gevraagd en gesteld dat het museum weliswaar de beste locatie zou zijn, maar dat het ook in het Gebroeders van Limburg Huis zou kunnen. Een perscampagne volgde.
Uiteindelijk ging het museum overstag, 'het was een misverstand'.
7 en 8 april: Universiteit van Lausanne en Cinématheque Suisse in Lausanne: conferentie over het ontstaan van filmarchieven en ciné-clubs wereldwijd.
Ik verzorg een presentatie over de Nederlandse situatie ivm boek over Jan de Vaal en het Nederlands Filmmuseum, in aanwezigheid van Freddy Buache, de legendarische directeur van het Zwitsers filmarchief en de laatste van de generatie FIAF-pioniers die nog in leven is.
april 2016: de academische uitgeverij NAMU in Praag brengt de Tsjechische vertaling uit van mijn boek Joris Ivens, wereldcineast in een mooie vormgeving (540 pagina's). Het was op eigen initiatief van deze uitgeverij, omdat ze het een goede tekst vinden. Ik heb er nog een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd over de relatie van Ivens met Tsjechië, met name diens film The First Years.
mei 2016
Tijdens de voorbereiding van het boek 'Redder van de 10e Muze. Jan de Vaal en het Nederlands Filmmuseum 1946-1987', stapte Eric de Kuyper binnen, adjunct-directeur van het NFM na Jan's vertrek. Links vormgever Walter van Rooij, waarmee dit monsterproject is gerealiseerd, evenals het jubileumtijdschrift. Niet kapot te krijgen en altijd goed geluimd.
Christophe Dupin maakte deze cyanotype (een 19e eeuwse fototechniek zonder donkere kamer; met een lichtgevoelige laag op papier) tijdens mijn onderzoek in het FIAF-archief in Brussel op 3 mei. Christophe is de bevlogen uitvoerend secretaris van de FIAF (Fédéderation Internationale des Archives du Film). Er lag veel interessant materiaal uit de beginjaren van het Nederlands Historisch Film Archief.
30 juli: bezoek van de directeur van het Vietnamees Film Instituut
Dhr. Dao Quoc Hung, directeur van het VFI, overhandigt uniek filmmateriaal over Joris Ivens uit de periode dat hij er filmde. Met enkele medewerkers van het VFI
bekijkt hij Vietnamese documenten, die hij nota bene herkent.
Augustus: 12e Gebroeders Van Limburg Festival
26 augustus: presentatie van het jubileummagazine
Met vette schreefloze cijfers in goud lijkt het op de Quote 600 van de middeleeuwen. 200 pagina's visueel spektakel over hoe zes eeuwenoude kunst vandaag leeft en inspireert.
27 en 28 augustus: festival
Tijdens de Blijde Incomste met de kleding van het Januariblad uit de Tres Riches Heures. Ik ben de hoveling / adviseur direct achter de hertog van Berry. 28 augustus. Foto's: Thijn van de Ven en Heyta Melssen.
27 en 28 augustus: Expositie van het Getijdenboek voor het gebruik van Parijs (1407-1408), toegeschreven aan Paul van Limburg, in Museum Het Valkhof.
Vormgeefster Marga van den Heuvel (Maartse Hazen) had een prachtige, serene expositieruimte ontworpen met een fraaie uitlichting. Aan het einde van een corridor met uitvergrotingen van de miniaturen kon met in een vitrinekast het dure boekje met de zo verfijnde tekeningen bekijken. Peter van der Heijden had een mooie film gemaakt over de achtergronden van het getijdenboek. Foto's Marga van den Heuvel.
SEMINAR 'ECHT VAN LIMBURG?' op maandag 29 augustus in het museum.
Eberhard König geeft vol passie en met kennis van zaken zijn argumenten waarom hij het boek toeschrijft aan Paul van Limburg; Rob Dückers noemt redenen waarom hij twijfelt aan deze toeschrijving.
Onder: in gesprek (nog in middeleeuwse kleding) met Eberhard König en Till-Holger Borchert, de wijze en humoristische moderator van het symposium, voor de vitrinekast met getijdenboek. Foto's: Jacobus Trijsburg en Thijn van de Ven.
2 september: presentatie in EYE van m'n boek Redder van de tiende muze. Jan de Vaal en het Nederlandse Filmmuseum, 1946-1987.
Het eerste exemplaar van het boek reik ik uit aan Tineke de Vaal, de echtgenote van Jan de Vaal, en Sandra den Hamer, directeur van EYE.
Artikelen in Het Parool en De Volkskrant. Kevin Toma schrijft: 'een uitstekende biografie', 'helder ontworpen en ook zeer visueel boek' en 'dit zorgvuldige en liefdevolle eerbetoon'.
6 oktober: presentatie gedichtenbundel 'Zoals ik een gedichter ben' van Bob van Gerven in boekhandel Dekker & Van de Vegt.
Emmy van Schalkwijk van De Theaterstraat presenteert het boek en dichter Bob van Gerven zit klaar om de boeken te signeren. Zijn collega's en hijzelf dragen enkele gedichten voor.
Bob van Gerven schrijft mooie, ontroerende gedichten over wat hij beleeft. In de dichtbundel die ik heb mogen vormgeven staan naast zijn gedichten het beeldend werk van Marieke en van Ado afgebeeld.
21 oktober: presentatie van prof. Thomas Waughs' boek: The Conscience of Cinema. The Works of Joris Ivens, 1912-1987 in EYE.
Een historisch moment in 'Ivens Studies', deze pil van 780 bladzijden, uitgegeven door de Amsterdam University Press, waarin voor het eerst alle films van Ivens worden beschreven. Op het verzoek van Thomas heb ik het voorwoord geschreven van dit meesterwerk.
22 december 2016: Museum Het Valkhof verkeert in zwaar weer
Op verzoek van De Gelderlander schreef ik met Clemens een opiniestuk over het gebrek aan lef en visie bij het huidige Museum Het Valkhof. Een week later wordt de directeur geschorst vanwege problemen bij de financiering van een herinrichting en verbouwing en gebrek aan communicatie. Oplossing van met name de inhoudelijke problemen lijken verder weg dan ooit. Het museum heeft zonder overleg en opgave van redenen de geplande expositie over Johan Maelwael in 2020 volledig afgezegd. Met de Nijmeegse oom Maelwael van de gebroeders Van Limburg begint de Nederlandse schilderkunst. Daar had het museum een nieuw wervend verhaal mee kunnen presenteren, maar die kans hebben zij laten lopen. En dat na zes jaar inspanningen van onze stichting (van seminars tot publicaties, van bezoeken aan Dijon en Louvre). Het positieve haalbaarheidsonderzoek uit 2014 ad. 10.000 euro had de directeur niet eens gelezen.
2017
12 januari 2017 publiceert het Rijksmuseum een persbericht waarin ze de Johan Maelwaelexpositie aankondigt. De Stichting Gebroeders Van Limburg is er verguld mee, na de grote teleurstelling van het niet doorgaan in Nijmegen is er nu de vreugde dat het Rijksmuseum op eigen initiatief en met een eigen insteek een mooie expositie zal presenteren, waarin de schoonheid van de kunstwerken rondom 1400 centraal zal staan. Een landelijk podium voor de kunst van deze in Nederland nog vrijwel onbekende grondlegger van de Nederlandse schilderkunst is een prachtig vervolg op de tentoonstelling van 2005. De Stichting zal het met allerlei activiteiten ondersteunen, in Nijmegen en in Amsterdam.
29 januari: Op de 10e 'Aproche, aproche'-nieuwjaarsbijeenkomst geven Clemens en ik aan de leden uitleg over de geplande activiteiten van de Stichting Gebroeders Van Limburg bij de Johan Maelwaelexpositie in het Rijksmuseum. Met o.a. een Blijde Incomste op het Museumplein. Met o.a. voorzitter Bart Vaessen als duc de Berry en Piet en Riet Roelofs, die benoemd werden tot ereleden.
11 februari: 10 jaar 't Span wordt gevierd met een daverend feest voor bewoners, personeelsleden van 't Zorgwiel en ouders. Ooit begonnen als een 'kraakactie van een toen nog onbekende Zeeuw', zoals Toon Straten het omschreef in zijn fotografische overzicht op expositiepanelen. Foto: Henk Baron!
10-17 maart: bezoek aan Vietnam op uitnodiging van het Vietnamees Filminstituut in Hanoi. Met een filmploeg bezoeken we de 17e breedtegraad, waar Joris Ivens en Marceline Loridan-Ivens in 1967 -precies vijftig jaar gelden- hun documentaire Le 17e parallele verfilmden.
Op de brug over de Ben Hai rivier, precies op de toenmalige grens tussen Noord- en Zuid Vietnam, waar de film van Ivens mee begint staan we met de filmploeg en Duc, die als negenjarige jongen in de film van 1967 meespeelt.
Overleg met de directeur, prof. dr. Nguyen Dinh Thi van de Hanoi Academy of Theater and Cinema. Links Nanh Loc en Ad Spijkers.
Overleg met Mr. Vu Hung, directeur van het Vietnamees Film Instituut in Hanoi. Rechst Ad Spijkers.
Overleg met drs. Nienke Trooster, Nederlands Ambassadeur in Vietnam. Rechts Ad Spijkers.
15 september Opening Joris Ivenszaal in Studio LUX, Nijmegen
Toespraak in gezellige verlichte ruimte, met links Jaap Modder, wethouder van cultuur Bert Veldhuis en LUX-directeur Pien Houthoff. Foto: Thijn van de Ven. Opening van expositie met foto's van Joris Ivens en de filmzaal met het Ivens filmprogramma. Leerlingen van de SSgN vertoonden er hun eigen filmpjes, de opvolger van de Gemeentelijke HBS, de school van Joris Ivens, waar hij op twaalfjarige leeftijd zijn eerste speelfilm maakte.
5 en 6 oktober Opening Johan Maelwael expositie in het Rijksmuseum. Dankzij de inspanningen van conservator Pieter Roelofs, destijds ook de curator van de Gebroeders Van Limburg expositie in 2005 en in samenwerking met Rob Dückers,
komt een droom uit: eindelijk aandacht voor de Maelwael-dynastie. Naast de topstukken van Maelwael (de Grote ronde pieta uit het Louvre, de Vlindermadonna uit Berlijn, de Bespotting van Christus tekening) eveneens een onwaarschijnlijke hoeveelheid fenomenale miniaturen van de gebroeders Van Limburg uit vier getijdenboeken, waarvan (Tantaluskwelling) alleen de opengeslagen pagina's van de ingebonden boeken bekeken kunnen worden. Het Wapeboek Gelre ligt open op de Keizer- en Gelretekening (1394) van Herman Maelwael.
7 oktober Aanbieding boek Johan Maelwael & gebroeders Van Limburg. Grondleggers van de Nederlandse schilderkunst (Uitgeverij Vantilt) aan burgemeester Hubert Bruls en wethouder van cultuurhistorie Ben van Hees in Museum Het Valkhof.
Bij de toespraak laat ik het komische Youtube-filmpje zien dat Peter van der Heijden maakte met Pieter Derks over de Johan Maelwael-expositie in het Rijksmuseum. Foto: Thijn van de Ven.
Met burgemeester Hubert Bruls en Clemens Verhoeven. Foto: Thijn van de Ven.
Met wethouder van cultuurhistorie, Ben van Hees. Directeur a.i. Jan van Laarhoven opent daarna de expositie 'Van Maelwael tot Made in Nijmegen'
3 november Een kunsthistorische scoop: het oudste zelfportret van een Nederlandse kunstenaar. Herman Maelwael tekent zichzelf op de Keizer- en Gelretekening in het Wapenboek Gelre (1394-1402)
In Trouw van 15 november de vondst van het oudste zelfportret
2018
2-7 mei: Lezingentour in Vietnam, in Hanoi en Ho Chi MInh City, georganiseerd door het Vietnam Film Instituut en de Ivens Stichting
Ambassadeur Nienke Trooster opent de lezingentour met een mooie toespraak en ontvangt het boek 'What we share & what we cherish'. In gesprek met de speelfilmregisseur Bui Dinh Hac, die Ivens had gevraagd hem te assisteren bij de filmopnamen van Le 17e parallele (1968).
Met de legendarische Xuan Phuong, de begeleidster van Joris Ivens tijdens zijn Vietnamese films. In Ho Chi Minh City met o.a. oude medewerkers van Ivens, van het Vietnam Film Instituut en Ad Spijkers en Nhan Loc.
28 mei, Nijmegen Joris Ivenszaal Filmtheater LUX: Solidariteitsbijeenkomst 50 jaar Nijmegen-Vietnam
Met de Vietnamese ambassadeur mevr. Ngo Thi Hoa, de Vietnamese delegatie olv de directeur van het Vietnam Film Instituut, de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls en Ad Spijkers.
Jane Fonda in Nijmegen in 1975, in de Lindenberg met rechts Ad Spijkers. Een van de vele hulpacties vanuit Nijmegen aan Vietnam.
7 juli Uitreiking Zilveren Waalbrugspeld bij het afscheid na 38 jaar lesgeven aan de Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen
Na de uitreiking door burgemeester Hubert Bruls van de Zilveren Waalbrugspeld ontvangt hij m'n boek Het potlood overwint! over 38 jaar kunstonderwijs. Met links Marcel Janssen, rector van de SSgN, die van deze 152-jaar oude openbare volksschool een excellente school heeft gemaakt met opvallend veel sport- en kunsttalent. Op de tafel de champagne.... Foto: Heyta Melssen.
22 augustus, stadhuis Nijmegen in de Gebroeders van Lymborchzaal: Presentatie van de nieuwe internationale wetenschappelijke reeks, de Maelwael Van Lymborch Studies, uitgegeven door Brepols Publishers. Een initiatief van mij, waarin de Stichting Maelwael Van Lymborch samenwerkt met de Radboud Universiteit en het Rijksmuseum. Jos Koldeweij en Pieter Roelofs zijn 'series editors' en Clemens Verhoeven en ik de 'volume editors'. Belangrijkste artikel is de prelude door Pieter Roelofs over de naamgeving van voorheen de gebroeders van Limburg. Op basis van de authentieke bronnen moet hun familienaam Van Lymborch luiden, naar de plaats en het hertogdom Lymborch waar deze familie van afkomstig is.
Pieter Roelofs, hoofd schilder- en beeldhouwkunst van het Rijksmuseum, geeft uitleg over de argumentatie voor de juiste naamgeving Van Lymborch. Foto: Jeroen Steinmetz.
Na 2 jaar tijd en 1400 uur werk kon eindelijk de eerste boekuitgave van de Maelwael Van Lymborch Studies worden gepresenteerd. 'Het vertrekpunt voor een eeuwigdurende pelgrimage', zoals Jos Koldeweij het omschreef.
Foto's: Jeroen Steinmetz.
Met Clemens Verhoeven, mede-samensteller en mede-auteur, reiken we het eerste exemplaar uit aan burgemeester Hubert Bruls, die kort daarna de juiste familienaam onthult.
22-23 November Internationaal Joris Ivens Symposium in Hanoi
Omslag begeleidend symposiumboek
Conferentiezaal in het Vakbondsgebouw in Hanoi, met o.a. Thomas Waugh, Ariel Heryanto, John Hughes, Xuan Phuong, Ad Spijkers.